Cycladic basics #3

πώς η Πάρος αναδεικνύεται σε πολιτιστικό προορισμό

Το ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν της Πάρου μπορεί να είναι πλούσιο και σημαντικό, ωστόσο ο κυκλαδίτικος, ταυτισμένος με το καλοκαίρι χαρακτήρας του νησιού, αναδεικνύει κυρίως την τουριστική του πτυχή. Έτσι είναι συνυφασμένη με τον ήλιο, τη θάλασσα και τα γαλανόλευκα τοπία.

Όμως, ανεξάρτητα από την αγάπη για την ονειρική αίσθηση των διακοπών, με την οποία είναι συνδεδεμένη στο μυαλό μας η Πάρος, αξίζει πραγματικά να αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία που αναδεικνύουν την αξία της ως πολύ σημαντικός πολιτιστικός προορισμός.

Αρχαιολογικό ενδιαφέρον

Φυσικά, πρέπει να μιλήσουμε πρωτίστως για τις αρχαιότητες της Πάρου, ενός νησιού που κατοικείται ήδη από την 4η χιλιετία π.Χ. Στο πέρασμα των αιώνων πέρασε περιόδους ανάπτυξης και παρακμής, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην ιστορία του Αιγιακού Πολιτισμού. Αρχαιολογικοί χώροι όπως το Δήλιο, το αρχαίο νεκροταφείο, το Ασκληπιείο στην Παροικιά ή η Μυκηναϊκή ακρόπολη και το κυκλαδικό νεκροταφείο στις Κολυμπήθρες στη Νάουσα δίνουν μια ιδέα για την ιστορία του νησιού.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο βρίσκεται στην Παροικιά, ο επισκέπτης μπορεί να αποκτήσει μια πιο πλήρη εικόνα για τον τρόπο που ο πολιτισμός της περιοχής εξελίχθηκε.,

Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι, προχωρώντας πέρα ​​από την ιστορία, η Πάρος έχει δώσει μερικά από τα θεμελιώδη στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού: το εκλεκτό παριανό της μάρμαρο, πάνω στο οποίο σμιλεύτηκε η περίφημη Φτερωτή Νίκη της Σαμοθράκης, είναι ενσωματωμένο στην ελληνική εικόνα. Εδώ γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες και αρχιτέκτονες της Αρχαιότητας, ο Σκόπας. Από την άλλη, στις ρίζες της ελληνικής λογοτεχνίας υπάρχει ένας άλλος σημαντικός Παριανός, ο Αρχίλοχος, ένας από τους μεγαλύτερους Λυρικούς ποιητές, με οξύ και καινοτόμο ποιητικό πνεύμα.

Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, ότι αυτό το παρελθόν – για το οποίο περηφανεύονται οι σύγχρονοι Παριανοί, όπως επιδεικνύεται και από τα Πολιτιστικά Κέντρα και Συλλόγους του νησιού, που πήραν το όνομά τους από αυτές τις προσωπικότητες – προσφέρει μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης στην πολιτισμική και καλλιτεχνική παραγωγή της επικράτειας.

Σύγχρονος πολιτισμός

Οι πολλαπλές εκδηλώσεις και φεστιβάλ που εντάσσονται στην παριανή πολιτιστική ζωή δείχνουν ότι το νησί οδεύει προς μια νέα πολιτιστική ακμή, που αρχίζει να προσελκύει όχι μόνο το κοινό αλλά και πολλούς καλλιτέχνες.

Τέλειο παράδειγμα αποτελεί το φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα», ένα τριήμερο «βιωματικό, πολιτιστικό φεστιβάλ». Το φεστιβάλ έχει ως κεντρική ιδέα να δημιουργήσει διαδρομές και σημεία ενδιαφέροντος στον παραδοσιακό οικισμό της Μάρπησσας, σύμφωνα με τους συντονιστές. Οι «Διαδρομές», που πραγματοποιούνται φέτος στις 27, 28 και 29 Αυγούστου, είναι γνωστές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τη μοναδική καλλιτεχνική προσέγγιση των παραδόσεων της περιοχής. Θέματα αρχιτεκτονικής, λαογραφίας, μουσικής, τέχνης και περιβάλλοντος βρίσκονται στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Φεστιβάλ στο Πάρκο, που δραστηριοποιείται από τον Ιούνιο όλο τον Σεπτέμβριο, στο Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο του Δήμου Πάρου. Διαθέτει πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, που πραγματοποιούνται κυρίως στο υπαίθριο αμφιθέατρο «Αρχίλοχος», στον υπαίθριο κινηματογράφο Cine Έναστρον και σε άλλους χώρους του Πάρκου. Με θέα τον κόλπο της Νάουσας, το θέατρο «Αρχίλοχος» φέρει την αύρα ενός αρχαίου θεάτρου και το πνεύμα του μεγάλου Παριανού ποιητή. Από τις θέσεις του, οι θεατές μπορούν να απολαύσουν όχι μόνο τις προσεκτικά επιλεγμένες εκδηλώσεις, αλλά και την ανατολή του φεγγαριού.

Σε ένα τέτοιο καλλιτεχνικό περιβάλλον, η ανάγκη για ένα concept που ενώνει τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή των Κυκλάδων με τη γαστρονομική τους κουλτούρα, είναι φυσικό επακόλουθο. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσμονή για τη διεύρυνση του φάσματος των δραστηριοτήτων του Deck, με την ενσωμάτωση εκθέσεων και προσεκτικά επιμελημένων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στο χώρο του.

Για περισσότερη έμπνευση (σε συνδυασμό με ένα ηλιοβασίλεμα που κόβει την ανάσα), μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το Σπήλαιο του Αρχίλοχου, όπου, σύμφωνα με την παράδοση, ο ποιητής συνέθετε τα ποιήματά του. Προφανώς, ο καλλιτεχνικός χαρακτήρας του νησιού είναι πανταχού παρών.

elΕλληνικά
Scroll to Top