Cycladic basics #4

Πώς είναι ο Αύγουστος στην Πάρο

Αν ψάχνετε για μια ανάρτηση που να δίνει έμφαση στην ομορφιά της Πάρου, στο αξέχαστο παριανό καλοκαίρι και ούτω καθεξής, χωρίς καμία χρονική λεπτομέρεια, καλύτερα να ψάξετε αλλού.

Όχι, ότι δεν ισχύουν τα παραπάνω. Μπορείτε πάντα να θεωρείτε δεδομένη την καλοκαιρινή μαγεία της Πάρου, είτε είστε από αυτούς που αγαπούν την ηρεμία της τον Ιούνιο είτε ανήκετε στους τυχερούς που απολαμβάνουν τις διακοπές τους τον Σεπτέμβριο (όταν οι περισσότεροι ζουν με τις αναμνήσεις των διακοπών του καλοκαιριού).

Ωστόσο, ο Αύγουστος στην Πάρο έχει κάτι το ιδιαίτερο, που πραγματικά δικαιολογεί την ύπαρξη ενός άρθρου αφιερωμένου σε αυτόν τον μήνα. Κάτι που κάνει τον επισκέπτη να παραδεχτεί ότι, πραγματικά, έχει βιώσει τα πάντα κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, για να μπορεί να πει ότι έχει εκτιμήσει τον χαρακτήρα του νησιού στην ολότητά του.

Στην πραγματικότητα, αυτό το «κάτι» αποτελείται από πολλές διαφορετικές πτυχές, τις οποίες μπορεί κανείς να δει, να κάνει, να ζήσει και να απολαύσει στο αγαπημένο νησί των Κυκλάδων τον Αύγουστο:

Δεκαπενταύγουστος Στην Πάρο, το ορόσημο του ελληνικού καλοκαιριού ταυτίζεται με την Εκατονταπυλιανή, την περίφημη εκκλησία της Παροικιάς. Χιλιάδες συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου για αυτό το μεγάλο πανηγύρι, που περιλαμβάνει προσκύνημα και ιερή λειτουργία, περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας στον παραλιακό δρόμο του παραδοσιακού χωριού Παροικιά, καθώς και μεγάλες γιορτές. Κάθε βάρκα στο λιμάνι φωτίζεται και ο ουρανός γεμίζει με πυροτεχνήματα.

Τα (υπόλοιπα) φεστιβάλ: Δεν υπάρχει καλοκαίρι χωρίς πανηγύρια σε κανένα από τα ελληνικά νησιά και η Πάρος έχει να προσφέρει γιορτές που προορίζονται να μείνουν για πάντα στη μνήμη σας. Στη Μάρπησσα, στις 6 Αυγούστου, γίνεται η εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Μεταμόρφωση), ενώ στην Αλυκή την ίδια μέρα γιορτάζεται η «Γιορτή του Ψαριού». Το πρώτο Σάββατο μετά τον Δεκαπενταύγουστο, στις Λεύκες γίνεται το Πανηγύρι του Καράβολα. Πρόκειται για ένα λαϊκό πανηγύρι προς τιμήν των σαλιγκαριών (καραβόλοι,) που είναι γαστρονομικό αγαπημένο στην τοπική κουζίνα.

Οι πειρατές: Όχι, δεν υπάρχουν πειρατές στην Πάρο. Υπάρχει όμως η ανάμνηση μιας κοπιαστικής εποχής, όταν το νησί ήταν πειρατικό φυλάκιο και το 1537 λεηλατήθηκε από τον διαβόητο πειρατή Μπαρμπαρόσα. Η «Κουρσαρική Πειρατική Νύχτα» γίνεται στις 23 Αυγούστου στη Νάουσα ως αναπαράσταση της εισβολής. Οι πειρατές επιτίθενται από τη θάλασσα με φωτοβολίδες, απαγάγουν τις γυναίκες και κάνουν επιδρομές στους δρόμους της Νάουσας. Φυσικά, η εκδήλωση ολοκληρώνεται με παραδοσιακά κεράσματα, μουσική, χορό και πυροτεχνήματα

Τα Μελτέμια: Αυτοί οι γνωστοί άνεμοι του Αιγαίου επισκέπτονται κάθε του νησί. Ωστόσο, το μελτέμι της Πάρου - ιδιαιτέρως τον Αύγουστο – έχει κάνει το νησί κορυφαίο προορισμό για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Θα απολαύσετε windsurfing στη Σάντα Μαρία, Χρυσή Ακτή και Παραλία Πούντας, kite surfing στο στενό Πάρου – Αντιπάρου (εδώ είναι ο τόπος διεξαγωγής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος), καθώς και βόλτες με βάρκα.

Δείπνο με θέα: Τα φεγγάρια και τα ηλιοβασιλέματα του Αυγούστου συνδυάζονται τέλεια με τις εξαιρετικές γεύσεις που προσφέρονται στο Deck, οι οποίες είναι εμπνευσμένες από τη λιτή και 'ωκεάνια σοφία' της μεσογειακής κουζίνας. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να απολαύσετε τα θαλασσινά και τα κοκτέιλ των διακοπών με θέα που κόβει την ανάσα. 

Οι άνθρωποι: Μπορεί κανείς να ακούσει τους ντόπιους να σχολιάζουν πώς η Πάρος «βουλιάζει» με επισκέπτες κάθε Αύγουστο, ωστόσο, όλοι αυτοί οι επισκέπτες είναι που φέρνουν ολόκληρο το νησί σε δυναμική διάθεση διακοπών. Αυτό που κάνει την Πάρο τόσο ξεχωριστή είναι ότι όποιος επιλέγει να την επισκεφτεί φτάνει με κοσμοπολίτικο πνεύμα και ώθηση να διασκεδάσει, αλλά με ποιοτικό τρόπο. Αυτός είναι ο λόγος που, ακόμη και τον Αύγουστο, μπορεί κανείς να τα έχει όλα: χαλάρωση και ηρεμία, διασκέδαση, νυχτερινή ζωή και αλλαγή σκηνικού.